Kroner, facader og broer

Hvornår er der behov for en krone:

Hvis du har en defekt tand, som det ikke længere er forsvarligt eller muligt at reparere med en fyldning på en holdbar måde, kan det være nødvendigt med en krone. Den vil øge holdbarheden af tanden og sikre, at tanden ikke knækker, så den kan bevares så længe som muligt.

Tænder med store fyldninger eller rodbehandlede tænder har større risiko for at knække og bør altid forsynes med en krone.

For tænder, der har været udsat for udtalt tandslid, kan kroner også være eneste holdbare behandlingsmulighed for at opretholde sunde tænder og et funktionsdygtigt tandsæt.

En krone kan fremstilles i:

  • Rent guld
  • Metalkeramik, hvor kronen er tandfarvet med porcelæn på ydersiden og metal inderst
  • Ren porcelæn

Hvornår er der brug for en facade:

Fortænder der enten er meget misfarvede eller mangler den del af tanden, feks. pga. traume, kan ofte behandles med en mindre krone kaldet en facade, hvor kun forsiden af tanden behandles. En facade fremstilles altid i ren porcelæn.

Hvornår er der behov for en bro:

Når en tand mistes kan det af æstetiske og funktionelle årsager være nødvendigt at erstatte tanden. Dette kan gøres enten ved at ”bygge bro” hen over det sted, hvor tanden eller tænderne mangler eller ved indsættelse af et implantat.

Når der fremstilles bro benyttes nabotænderne som ”bropiller”. De slibes til på samme måde som når man sliber til en krone, og broen består derved af støttepunkter (bropiller), hvor der sidder kroner på de eksisterende tænder og disse hænger sammen med en eller flere kunstig tænder, der erstatter den eller de manglende tænder. Broen bliver sat fast/cementeret på de tilslebne tænder (bropillerne) og sidder derved permanent fast i munden.

Broen kan både fremstilles i metalkeramik og i ren porcelæn. Hvad der vælges afhænger af, hvor mange tænger, der skal erstattes og derved, hvor stærk broen ska være.

 

Hvordan fremstilles en krone/facade/bro:

For at skabe plads til en krone/facade/bro og sikre, at en den kan sidde fast på en tand, slibes tænderne til under brug af lokalbedøvelse. Derefter tages et aftryk af tænderne og indtil en tandtekniker har fremstillet kronen/facaden/broen, vil der sidde en midlertidige kroner på tænderne i munden. Kronen/facaden/broen cementeres permanent på tanden.

Implantat:

Er der mistet en eller flere tænder, kan de ofte erstattes med et implantat. Implantatet består af en kunstig rod i titanium, der under operation indsættes i kæben, hvor der mangler en tand. Den skal efterfølgende vokse fast i knoglen, hvilket normalt tager ca. 3 mdr. Derefter tager tandlægen aftryk til en krone, der efterfølgende fastgøres permanent til den kunstige rod. Mangler der meget knogle i området, kan det blive nødvendigt først at lave en operation, hvor der indsættes yderligere knogle.

Bro eller implantat:

Er nabotænderne til den mistede tand meget defekte og trænger i forvejen til kroner, kan det være en fordel at vælge en bro, da man således både behandler nabotænderne samt erstatter den manglende tand. Er nabotænderne derimod intakte, vil det ofte være en bedre løsning med et implantat.

Mangler der meget knogle i området, vil man gerne hurtigt have erstattet den manglende tand eller kan man pga. helbredsmæssige årsager ikke gennemføre kirurgi, er en bro også ofte at foretrække.